Sve više isplata osiguranja kredita zbog otkaza

Bez autora
Jul 24 2011

Sve je više građana koji aktiviraju policu osiguranja otplate kredita za slučaj otkaza, doznajemo u Cardif osiguranju, koje je uslugu osiguranja kredita ponudilo potkraj 2007. godine, te u Uniqa osiguranju, koje je sličan proizvod ponudilo na tržištu nekoliko godina ranije. Oba osiguravatelja kažu, naime, da je lani zabilježen povećani udio likvidiranih šteta radi otplate kredita umjesto osiguranika koji su dobili otkaz u odnosu na prethodno razdoblje, kada su po udjelu šteta prednjačila bolovanja ili smrt osiguranika. No, s konkretnim brojkama u oba slučaja - ne žele izlaziti da se ne bi stvorila lažna slika. Naime, u zadnje vrijeme raste broj osiguranja, odnosno sve je više dužnika koji na taj način osiguravaju svoje kredite, pa i to posredno utječe na porast broja odštetnih zahtjeva. Učestali otkazi potaknuli su građane da prikupe što više informacija te prilikom ugovaranja kredita budu dovoljno oprezni i pronađu najbolji mogući način kako bi se zaštitili u slučaju dobivanja otkaza ili neke druge neželjene situacije.

Sve više isplata osiguranja kredita zbog otkazaSve je više građana koji aktiviraju policu osiguranja otplate kredita za slučaj otkaza, doznajemo u Cardif osiguranju, koje je uslugu osiguranja kredita ponudilo potkraj 2007. godine, te u Uniqa osiguranju, koje je sličan proizvod ponudilo na tržištu nekoliko godina ranije.

Oba osiguravatelja kažu, naime, da je lani zabilježen povećani udio likvidiranih šteta radi otplate kredita umjesto osiguranika koji su dobili otkaz u odnosu na prethodno razdoblje, kada su po udjelu šteta prednjačila bolovanja ili smrt osiguranika. No, s konkretnim brojkama u oba slučaja - ne žele izlaziti da se ne bi stvorila lažna slika. Naime, u zadnje vrijeme raste broj osiguranja, odnosno sve je više dužnika koji na taj način osiguravaju svoje kredite, pa i to posredno utječe na porast broja odštetnih zahtjeva.

»Učestali otkazi potaknuli su građane da prikupe što više informacija te prilikom ugovaranja kredita budu dovoljno oprezni i pronađu najbolji mogući način kako bi se zaštitili u slučaju dobivanja otkaza ili neke druge neželjene situacije. U prilog tome govori i podatak da se u odnosu na razdoblje otprije dvije godine zamjećuje povećani broj likvidiranih šteta u slučaju otkaza, što jasno oslikava situaciju u zemlji«, kažu u Odjelu za odnose s javnošću Cardif osiguranja.

I statistika Hrvatskog ureda za osiguranje ukazuje na to. Prema podacima za prvih pet mjeseci ove godine bruto zaračunata premija u segmentu osiguranja kredita viša je za 19,6 posto u odnosu na prošlu godinu, čime je to osiguranje - uz osiguranje troškova pravne zaštite i od financijskih gubitaka - među rijetkima koja su rasla. Budući da se Cardif bavi isključivo osiguranjem kredita, zanimljiv je i podatak da je premija u prvih pet mjeseci ove godine 23,1 posto viša u odnosu na isto razdoblje lani. Trendovi koje bilježi ta kuća potvrda su i za tvrdnju da građani sve više prepoznaju važnost osiguranja kredita. Naime, u 2010. godini Cardif je ostvario ukupnu premiju nešto veću od 65 milijuna kuna, što je bio porast od oko 80 posto u odnosu na premiju iz 2009. Prošla je godina bila i prva godina s pozitivnim rezultatom, ističe Ana Ivančić, predsjednica Uprave Cardifa.

Cardif osiguranje od samog početka posluje sa Zagrebačkom bankom u kojoj osiguravaju otplatu stambenih, gotovinskih, automobilskih i kratkoročnih kredita, pri čemu klijent koji ugovara kredit bira želi li ga osigurati. U Banco Popolare Croatia to je osiguranje obavezno za nenamjenske gotovinske kredite, kredite za preuređenje stana i kupnju automobila, a u PBZ-u se od 2010. godine nudi za nenamjenske gotovinske kredite. Uniqa osiguranje, s druge strane, osigurava otplatu kredita kod Raiffeisen banke.

Programi koje nude oba osiguravatelja su donekle slični. Naime, u oba slučaja osiguranik može ugovoriti pokriće određenog broja rata kredita u slučaju da ostane bez posla (no, samo ako je riječ o otkazu koji je poslovno uvjetovan, odnosno ako je riječ o zbrinjavaju viška zaposlenih, ne i o otkazu koji je dao sam osiguranik ili onima koji se dobiju radi skrivljenog ponašanja) ili dugotrajnijeg bolovanja.

Cardif preuzima otplatu za bolovanja nakon 45 dana (koliko traje i obveza poslodavca na isplatu naknade plaće radniku), a Uniqa nakon 43. dana. Cardif u tom slučaju preuzima otplatu do 12 anuiteta kredita. U Uniqa osiguranju, pak, u slučaju bolovanja pokrivaju najviše šest anuiteta, osim u slučaju bolovanja zbog nezgode, kada otplata može potrajati do devet rata. U slučaju otkaza, Cardif osiguranje preuzima otplatu do šest anuiteta, a Uniqa maksimalno devet, s tim da se isplata kredita preuzima tek tri mjeseca nakon što je osiguranik ostao bez posla. Taj se poček ugovara zbog pretpostavke da osiguranik neko vrijeme nakon gubitka posla i prihoda i sam može podmiriti obaveze po kreditu. Poslije toga obavezu preuzima osiguravatelj. U oba slučaja osiguravatelj nakon smrti osiguranika jamči otplatu cijelog preostalog kredita.

Ako se dogodi jedna od tri spomenute nevolje, osiguranik mora prikupiti odgovarajuće dokaze - doznake za bolovanje, raskid ugovora o radu, odnosno članovi obitelji preminuloga smrtovnicu - i predati ih sa zahtjevom osiguravatelju. Nakon obrade, osiguravatelj preuzima ugovorenu otplatu, i to uplatom izravno na račun banke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik